top of page

Cladirile ce necesita certificatul energetic


Proprietarii sunt prin legislatie obligaţi să aiba un certificat al performanţei energetice al clădirilor, in momentul in care vind sau inchiriaza un apartament ori o casă, iar contractele care sunt încheiate fara sa avem acest certificat, putand fi anulate.

Obligativitatea de detinere al acestui certificat energetic este introdusă prin aplicarea Legii nr. 159/2013 cu privire la modificarea şi in acelasi timp completarea Legii avand nr. 372/2005 in ceea ce priveste performanţa energetica a clădirilor. Actul normativ aferent acestor modificari a fost publicat de la data de 20 mai din 2016 cand apare în cadrul Monitorului Oficial a intrat în vigoare incepand de la data de 19 iulie.

Important sa retinem in privinta certificatului energetic se considera a fi faptul ca proprietarul este obligatoriu sa aibe acest certificatul si poate sa il prezinte cumpărătorului sau, al chiriaşului.

Potrivit regulilor noi, proprietarul cat si administratorul clădirilor sau al unităţilor de clădire, cum este spre exemplu in cazul apartamentelor , se obliga să le ofere celor care sunt cumparatori potenţiali insa si chiriaşilor, inainte sa perfecteze contractul, copia acestui certificat energetic, in asa fel incat acesta să ia cunoştinţă in privinta performanţeloer energetice a clădirii respective.

In cazul anunţurilor vânzarii sau al celor de închiriere, si proprietarul cat si administratorul clădirii ori al apartamentului, e autorizat sa poata da informaţii cu privire la certificatul energetic.

Atunci cand se încheie contractul de vânzare-cumpărare, cel ce e proprietar are obligatia sa dea cumpărătorului un certificat ce este prezentat intotdeauna în original.

Contractele care sunt aferente tranzactiilor de vânzare-cumpărare ori al celor de închiriere, ce sunt încheiate cand lipseste acest certificat, va fi supusa nulităţii relative şi in acelasi timp pot sa fie atacate în justiţie de părţiile ce încheie documentul sau diverse alte parti la terţi.

La data cand se înregistreaza contractul de vânzare-cumpărare, sau poate acelea de închiriere, proprietarul are obligatia sa depuna la organul fiscal cu competente in domeniul acesta, copia certificatului energetic.

Certificatul certificarii performanţei energetice va fi întocmit pentru clădiri ce sunt construite, in cazul acelora ce sunt vândute, sau cand se închiriază, acestea fiind supuse unor renovări majore.

Documentul necesar in privinta locuinţelor de tip unifamilial, al blocurilor de locuinţe, al birourilor si al clădirilor care sunt aferente instituţiilor de învăţământ, si in cazul spitalelor, al hotelurilor şi deasemeni in cazul restaurantelor, ca si al sălilor de sport, clădirilor pentru servicii de comerţ sau pentru alte tipuri ale clădirilor care sunt mari consumatoare de energie, in cazul clădirilor care se gasec în proprietatea sau in administrarea unor autorităţi publice, la instituţiile ce prestează anumite servicii publice.

Performanţe din punct de vedere energetic

În cadrul unui certificat de performanţa din punct de vedere energetic ce este detinut de clădiri, se includ si acele date care privesc un consum al energiei clădirilor sau cand sunt in disctie anumite parti ale clădirii.

Pentru mai multe detalii , cei ce sunt interesati in a obtine o certificare energetica sunt invitati sa consulte diverse site-uri de specialitate in care o sa gaseasca detalii sau anumite informatii pe care le cauta in ceea ce priveste acest subiect.


bottom of page