top of page

Extractie molar de minte


Al treilea rând al molarilor, cel al măselelor de minte, sunt in mod normal ultimii dinți care vor erupe. Atunci cand sunt sănătoși și in acelasi timp funcționali, pot fi utili dar există unele motive care fac extracția sa fie obligatorie. Sunt anumite momente cand se întâmplă ca cei ce se cunoscs de dentisti ca - molari de minte, să fie sănătoși, insa cu toate astea este necesara extracția lor, lucru acesta fiind posibil din cauze ce tin de ortodonție.

În unele cazuri, sunt molari de minte care au crescut strâmb, asta din cauza lipsei de spațiu , acestea erupand numai parțial din gingie, ei fiind nealiniați. În aceste cazuri, sunt si molari de minte ce pot provoca neplăceri la nivelul gingiei el formand edeme si dureri la care se pot adauga si abcese. Presiunea ce se exercita pe catre ceilalti dinți și de țesutul osos poate afecta definitiv dantura si in cazul in care dinții sunt sănătoși. Sunt anumite cazuri, in care molarii ce au crescut in mod defectuos pot duce la formarea chisturilor si in unele cazurile nefericite si la tumori care pot sa distruga intreg maxilarul.

Fiind ceva mai greu de curățat, molarii de minte pot sa se carieze foarte adânc asta ducand la extractia molarului de minte. Ele sunt si motivele conform carora alegerea optimă care poate sa fie facuta e extracția.

Tratamentul facut molarilor

Fie că se executa de catre un dentist sau de un specialist, procedura aceasta a extracției molarului de minte, va fi aceeași. La inceput e administrat anestezicul local ce face procedura sa devina una mai confortabilă. În unele cazuri, doar medicul poate decide ca in plus fata de anestezia locală să fie utilizat incluisv un gaz ilariant, sau să recurgă la a utiliza anestezia generala.

Extracția va demara atunci cand respectivul loc al extractiei, este amorțit. Dintele va fi miscat în cadrul alveolei utilizand pentru acest lucru instrumentul care se numește elevator. După ce acesta este cunoscut ca osul alveolar si cedeaza, dintele va fi extras utilizand pentru asta elevatori cat și clește sau, în unele cazuri mai complicate, incluisv nevoia creerii spațiul care este necesar de extracția iar pentru acest lucru se utilizeaza o freză chirurgicală.

Complicații ulterioare ale extracției

La fel ca la orice alta procedură stomatologică si aceste extracții de molar de minte pot sa duca la unele complicații specifice. Trebuie să știm faptul că există o anumita posibilitate de infecție, de sensibilitate crescută, deasemeni hemoragie sau alveolită uscată cat și slăbirea obturațiilor, a coroanelor sau a dinților din preajma extracției.

Când trebuie facuta extractia molarul de minte

Nu au medicii răspunsuri unicw pe care sa poata sa le ofere pacientilor insa daca un medic stomatolog afirma că dinții pacientului sau sunt potențial problematici bine este ca extracția acestora să fie facuta cât mai repede.

Sfatul care a fost mentionat mai sus are la baza cu precadere faptul că organismele tinere se vindeca rapid si din acest motiv cu cât este mai mult amanata extracția molarului care este de minte si care e problematic, o sa fi prelungița incluisv posibilitatea aparitiei complicațiilor în timp.


bottom of page